|
|

Vijf genomineerden voor Toffe Peer bekend

WINTERSWIJK – Mensen die ondernemen zijn dagelijks bezig hun bedrijf te ontwikkelen. Maar er zijn ondernemers die meer doen dan dat. Die binnen of buiten hun onderneming iets doen voor anderen. Niet omdat hun bedrijf er beter van wordt, niet omdat de winst er hoger van wordt, maar omdat ze vinden dat ze vanuit hun ondernemerschap een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Maatschappelijk betrokken of maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Omdat dit geen vanzelfsprekendheid is, wil de De Winterswijk Uitdaging die ondernemers extra in de schijnwerpers zetten. De komende 5 jaar wil de Uitdaging jaarlijks de prijs ‘Maatschappelijke ondernemer van Winterswijk’ uitreiken. Dit jaar is het de eerste keer dat deze prijs uitgereikt wordt. De vijf genomineerden voor dit jaar zijn bekend.
Toffe Peer Winterswijk Prange 2019

Dat zijn: HBT Chaletbouw: Han Boterman, Esta Haarmode: Edwin van Staalduinen, Eva Ondermode: Erna Vaags, Prange: Erik Prange, Ristaurante Vilaggio: Meho Ademi.

Elke inwoner van Winterswijk kan een ondernemer nomineren. De inzendingen zullen door een onafhankelijke jury beoordeeld worden. De winnaar zal, tijdens een bijeenkomst, de wisseltrofee: ‘de Toffe Peer’ op zijn/haar eigen locatie in ontvangst mogen nemen. Naast deze prijs krijgt de ondernemer een cheque van 500 euro. Dat bedrag mag hij/zij aan een zelfgekozen goed doel schenken.

In totaal zijn er 57 stemmen uitgebracht door de inwoners van Winterswijk op 22 verschillende bedrijven. De jury heeft uiteindelijk vijf bedrijven genomineerd. Deze vijf zullen vrijdag 21 februari door de voorzitter en de manager van de Winterswijkse Uitdaging bezocht worden. Wethouder Elvira Schepers zal bij de uitreiking aan de winnaar aanwezig zijn en dit bedrijf de toffe Peer en de cheque overhandigen.

De jury bestond uit: Mark van Dam, Voorzitter Winterswijkse Uitdaging; Elvira Schepers, Wethouder gemeente Winterswijk; Ineke van Empel, Directeur Schouwburg de Storm; Lisanne Halleriet, Verslaggeefster Omroep Gelderland; Robert Jan van Diest, Voorzitter Owin; Thijs van Beem, Voorzitter Rotary; Peter ten Hagen, Secretaris ABH city; Jan Bent ,Voorzitter OBW; Frank Kremer, Directeur HSF.

De genomineerden zijn:
HBT Chaletbouw – Han Boterman

HBT Chaletbouw is een voorbeeld van een maatschappelijk betrokken onderneming. Het bedrijf werkt in een kleine organisatie met naar verhouding veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bijzondere bij HBT Chaletbouw is dat men met verschillende doelgroepen werkt, zoals leerlingen van Pronova, maar ook nieuwkomers en vluchtelingen met een taalachterstand. HBT Chaletbouw maakt het werknemers mogelijk om (weer) aan het arbeidsproces deel te nemen. Technische vaardigheden zijn bij HBT Chaletbouw belangrijker dan theoretische kennis of diploma’s. Mensen leren het werk in de praktijk en worden gericht begeleid. Ze krijgen de kans zich te ontwikkelen. Maar ook voor repeterend werk is er alle ruimte. Het is net wat de persoon zelf wil of aankan. Niet onbelangrijk is het feit dat de medewerkers het goed met elkaar kunnen vinden en een hecht team vormen.

Esta Haarmode – Edwin van Staalduinen
Esta Haarmode is in veel opzichten geen ‘normale’ kapsalon. Men is maatschappelijk betrokken door mensen die ziek zijn van een passende haarlook te voorzien. Ook voor mensen die het financieel minder hebben of mensen die eenzaam zijn heeft men oog. De eigenaar heeft zich jaren geleden gespecialiseerd in het aanmeten van haarwerken en haarstukken. Door zijn werkzaamheden komt hij veel in contact met het ziekenhuis. Als mensen een chemotherapie ondergaan en te maken krijgen met haarverlies biedt hij ze een mooie haaroplossing. Daarnaast kan hij ook mensen met overmatig haarverlies of pleksgewijze kaalheid helpen. Er worden door Edwin veel mogelijkheden geboden om weer zelfverzekerd door het leven te gaan.

Eva Ondermode – Erna Vaags
Eva Ondermode is uniek. De winkel en paskamers zijn rolstoel toegankelijk. Eva ondermode biedt daarnaast een thuisservice, speciaal voor degene die niet naar de winkel kan of wil komen. Zo is uitzoeken en passen mogelijk voor iedereen. Erna Vaags heeft in de Meddosestraat een mooie winkel neergezet. Daarnaast zet zij zich geheel belangeloos enorm in voor de breiboezem. Zij bezoekt mensen die niet meer naar de winkel kunnen komen. En je kunt bij haar carebags inleveren. Erna Vaags is iemand die zich inzet voor de medemens.

Prange – Erik Prange
Prange BV biedt met name mogelijkheden aan mensen met een hogere opleiding en een stoornis in het autistisch spectrum. Elke medewerker krijgt de ruimte en mogelijkheden om zichzelf te ontplooien. Het creëren van een stressvrije omgeving is voor de bedrijfsvoering van Prange erg belangrijk, de medewerkers zijn namelijk de belangrijkste schakel in het proces. Zij zijn verantwoordelijk voor de hoge kwaliteit van de producten die Prange produceert/assembleert. Dit is het beste te realiseren in een prettige, stressvrije werkomgeving. Het is voor Prange dus erg belangrijk dat de medewerkers plezier in hun werk houden. Om dit te bewerkstelligen, krijgen medewerkers veel vrijheid en verantwoordelijkheid, veel medewerkers hebben diverse vaardigheden en kunnen met verschillende machines werken.

Ristaurante Vilaggio – Meho Ademi
Met hulp van het Streekziekenhuis, Sociaal Team De Post, Buurtzorg en Autobedrijf Roerdinkholder heeft Ristaurante Villaggio een groot aantal mensen een onvergetelijke kerst 2019 bezorgt. Meho Ademi heeft in nauwe samenwerking van zijn eigen personeel en Edwin van Staalduinen een kerstdiner verzorgd. De deelnemers waren heel divers van alleenstaanden, echtparen, maar bijvoorbeeld ook van mensen die alleen waren met kerst omdat de kinderen in het buitenland wonen. Mensen konden gezellig met elkaar in gesprek en heerste prettige en ontspannen sfeer. Ook de bingo met leuke prijsjes viel bij de gasten in de smaak. De hulp van andere ondernemers was zeer welkom. Vrijwilliger Geert Freriks haalde met de bus mensen op die niet zelf naar het kerstdiner konden komen. Dokter M en zusters brachten stemming met mooie kerstliederen. En als klap op de vuurpijl hoefde niemand af te rekenen. Een mooi voorbeeld van echte noaberschap. Niet alleen mooi woorden maar ook nog eens fantastische daden. Een mooi initiatief dat navolging verdient.

|

HOME