|
|

PRANGE ONTVANGT ACHTERHOEK INNOVATIE AWARD

achterhoek innovatie award 500x375

Innovatie universiteit MKB
Een jaar lang kregen vijf Achterhoekse bedrijven een gerichte begeleiding van de Universiteit Twente. Met als doel werk te maken van innovatief ondernemen, om op die manier het innovatievermogen te vergroten en concurrentievoordeel te behalen. Het succesvolle pilotproject werd woensdag 4 maart formeel afgesloten met een slotbijeenkomst op de Universiteit van Twente. Daar werden de bevindingen en resultaten geëvalueerd. De intensieve ondersteuning heeft veel opgeleverd, zo werd duidelijk aan de reacties van de deelnemers. ‘Het creëert bewustzijn. We hebben er ontzettend veel van opgestoken. Je wordt wakker geschud en krijgt tools aangereikt om aan de slag te gaan met innovatie.’

Achterhoek Innovatie Award

Achterhoek Innovatie Award
Het project werd met een officieel tintje afgesloten. De deelnemers kregen een UT certificaat uit handen van professor Aard Groen hoogleraar innovatief ondernemerschap en ontvingen een nieuw in het leven geroepen Achterhoek Innovatie Award van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland waar het pilotproject is gestart. De volgende bedrijven werden voor hun inspanningen beloond: Baks Agri Foods (Borculo), CTST (Borculo), TDC De Mors (Borculo), Prange (Winterswijk) en TP-Metal (’s-Heerenberg).

Uniek initiatief door Industriële Kring Berkelland en Universiteit
De landelijk unieke samenwerking is een initiatief van de Industriële Kring Berkelland (IKB), Logos Groep en Universiteit Twente/Venture Lab onder leiding van professor Aard Groen. Doel is om midden- en kleinbedrijven te laten innoveren. Het programma van een jaar bestaat uit het volgen van colleges op de Universiteit, deelname aan workshops en een zeer gerichte, persoonlijke begeleiding. Na de succesvolle pilot in Berkelland wordt het project nu verder in de hele Achterhoek uitgerold. Dat gebeurt in SIKA verband, dat staat voor Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek. De tweede groep is op 5 maart van start gegaan. Zij moeten zelf ook een deel bijdragen in de kosten. Daarnaast zorgt de provincie Gelderland voor financiële ondersteuning. De deelnemers zijn: Bannink Stoel & Meubel (Borculo), Dostal Wegenbouw (Vorden), Hacron Groen (Lievelde), PB International (Zelhem), VKF Renzel (Dinxperlo), WBC Bouwgroep (Winterswijk) en Pas Reform (Zeddam).

Initiatiefnemers in hun nopjes
De deelnemers waren enthousiast over het project, maar ook de initiatiefnemers kijken met een erg positief gevoel terug op de pilot, zoals professor Aard Groen. ‘Dit is een geweldig voorbeeld van samenwerken. Hoe we van elkaar kunnen leren. Het opent ogen, zodat je weet waar je als bedrijf staat en waar je naartoe wilt. Het is ook mooi om te zien dat deze groep van plan is om regelmatig bij elkaar te komen. Netwerken en zaken doen. Het zorgt voor ontwikkeling en motivatie.’ Ondernemen en innoveren heeft met veel meer te maken dan alleen geld’, aldus Groen. ‘Het gaat om waarde creëren met als doel het verschil te maken. Groei zit in productiviteit, werkgelegenheid maar ook in plezier in je werk en sociale adhesie. Want sociaal innoveren levert ook veel op, het is een investering in je personeel en je omgeving.’ Initiatiefnemer Rinus Smet, plaatsvervangend voorzitter van de IKB, en projectleider Arwin Baauw zijn uitermate tevreden over het project. ‘We lopen hiermee landelijk voorop. Het is goed dat bedrijven hun nek uitsteken en deze samenwerking in de vorm van kennisoverdracht als een kans zien. De eerste groep heeft laten zien dat deze deelnemers er hun voordeel mee doen. Als je niet innoveert, loop je achter de feiten aan. Dat heeft deze pilot wel duidelijk gemaakt.’ Met de samenwerking wordt een bijdrage geleverd aan een snelle groei van de industrie en werkgelegenheid. Daarnaast wordt een regionaal innovatienetwerk ontwikkeld.

 

Zie het ontvangen UT certificaat hier

 

Ook vindt u meer hierover op de website van; tubantia, de stentor, gemeente berkelland en de ondernemer.