|
|

PRANGE: INVENTIEF EN EIGENWIJS

Prange precisie assemblage: relatie met je klant voorwaarde voor succes van je onderneming
prange-inventief-en-eigenwijs-500x375
Zeg niet tegen Erik Prange dat iets niet kan. De directeur van Prange precisie assemblage wordt in zo’n geval extra geprikkeld om toch een oplossing te vinden.
Denken in reproduceerbare oplossingen voor technisch hoogwaardige fijnmechatronische assemblages, innovatieve ideeën tot ontwikkeling brengen en op een manier waarmee de klanten verder kunnen. „Het gaat er om dat je zowel oog hebt voor het product als voor het productieproces met daarbij de opmerking dat je in eerste instantie een goede relatie met je klant moet opbouwen. Vertrouwen is onontbeerlijk als je succes wilt hebben. Ik denk we dat daar, sinds ik vijftien jaar geleden met dit bedrijf begon, goed in slagen. We groeien nog steeds en klanten komen graag bij ons terug.”

Precisie assemblage
Prange precisie assemblage: het produceren van mechanische en elektronische (mechatronica) componenten voor een groot aantal toepassingen waaronder sensoren voor het meten van gassen en vloeistoffen. Onder meer voor de ruimtevaart, maar ook voor de verwerking van eieren. Veelal op microscopisch niveau.
Daarbij gaat het onder meer om bijzondere verlijmingen, over laserlassen en ontwikkelen van spoelen. Een paar voorbeelden: Prange ontwikkelde een zeer nauwkeurig meetsysteem om breuken in eieren te detecteren. Hiermee worden de gebroken (veelal nauwelijks of niet zichtbaar) eieren eruit gesorteerd. Samen met andere Achterhoekse bedrijven ontwikkelde Prange een speciale spoel voor een elektromotor, die in de ruimtevaart wordt gebruikt.

Jaap Wansink werkt acht jaar bij Prange. Inmiddels is hij account manager: „Doorgroeien kan, maar de tijd dat de producten zichzelf, mede door mond-tot-mondreclame verkochten, ligt wel een beetje achter ons. Je moet aan de weg timmeren en tijd investeren in je bestaande klantenkring. Niet eenmalig iets leveren en dat was het dan. Nee, daar zijn wij niet van. Je wilt je klant helpen, toegevoegde waarde bieden door kennis en het vermogen om mee te denken. Heel belangrijk voor onze business is dat je kwaliteit op een constant hoog niveau blijft.”
Jaap Wansink wijst er verder op dat het meedoen aan het innovatieproject in samenwerking met de Universiteit Twente precies op tijd kwam. Het project werd onlangs afgesloten en leverde veel op. Jaap Wansink: „Je kunt daarbij denken aan een stuk bewustzijn, maar ook aan hoe je om moet gaan met innovaties en veranderingen in de markt. De diversiteit aan deelnemende bedrijven leverde over en weer het nodige op. We zijn allemaal ondernemers en altijd op zoek naar meer rendement. Los daarvan is het optrekken met andere ondernemers natuurlijk altijd goed voor je netwerk. Het was een traject van een jaar, kostte tijd, geld en energie maar was in onze optiek zeer waardevol.”

Voor alles een oplossing?
Erik Prange lacht. „Loop maar even mee.” Op een tafel wordt een klein apparaat geassembleerd. Op microscopisch niveau wordt er gewerkt, maar in dit geval zonder microscoop. Boven de tafel hangt een videocamera, maar dan wel met een speciale lens. Daarmee kan de medewerker goed zijn werk doen, zonder dat hij uren door een microscoop hoeft te turen. Erik Prange: „Zoiets was niet te vinden. Te moeilijk, te lastig, het schoot allemaal niet op. Hebben we zelf maar iets bedacht dat uitstekend werkt. Een beetje eigenwijs? Zeker, maar daar is niks mis mee. Kijk, wij zijn gewoon nuchtere Achterhoekers met goede ideeën en de wil om verder te komen. Uiteindelijk is alles maakbaar.” Bij Prange, gevestigd aan de Snelliusstraat in Winterswijk, werken tien mensen.

 

Het originele artikel verscheen op zaterdag 16 mei 2015 in de Ondernemer (regio Achterhoek), bijlage van De Gelderlander: Zie hier.

 

|

HOME